Vad är Crossfit? + övningsbeskrivningar

Kan börja med att reda ut vad Crossfit är för som ni vet tränar jag i princip bara det just nu. Vissa kanske inte förstår vad det innebär. Då har jag hittat en bra förklaring på denna hemsidan där det står så här:

"CrossFit är ett styrke- och konditionsprogram som bygger på en mängd funktionella rörelser, utförda i högt tempo. Träningsformen passar dig som redan idag tränar styrka, men vill ha lite mer intensitet för att fullända din träning.

MÄTBAR UTVECKLING

En central del i CrossFit är att övningarna utförs mot klockan. Antingen körs ett givet antal övningar på tid, eller utförs så många rundor som möjligt av ett visst antal övningar på en given tid. Detta gör att du hela tiden kan se framsteg och tävla mot dig själv eller en kompis. På varje pass får du svart på vitt på hur du utvecklas!

STOR VARIATION AV ÖVNINGAR

Passen varieras med tid, men också med en stor mängd olika övningar såsom löpning, hopp, tunga eller lätta lyft med skivstång/hantlar/kettlebells, kroppsviktsövningar med många eller få antal repetitioner. Resultatet blir både variationsrikt och utmanande."

Det finns en del termer inom Crossfit och andra ord för övningar än vad många hört sedan tidigare. Några utav de är:

* WOD = workout of the day
* Fran = 21-15-9. Först 21 reps sedan 15 sedan 9.
Ex på en WOD med Fran: Pushups, pullups och squats. Då gör man alltså 21 pushups, 21 pullups och 21 squats, sedan 15 pushups, 15 pullups, 15 squats, sedan 9 pushups, 9 pullups, 9 squats. Färdigt!

* Squat = knäböj med benen under 90 grader och så rak rygg som möjligt.
* Overhead squat = knäböj med raka armar med stång/käpp över huvudet. Kan göras både med och utan vikt.
* Front squat = knäböj med stång på bröstet, se bild nedan:



* Back squat = knäböj med stång på axlarna. Se bild nedan:



* Pushups = armhävningar
* Pullups = chins, hängande i stång med raka armar - dra sig upp tills hakan är ovanför stången. Se bild nedan:



* Dips = Triceps övning. Finns olika alternativ. Se bild nedan: (bild 1 är tyngre, bild 2 lite lättare)




* Burpees = se bild nedan (höft och bröst ska vara i golvet innan man hoppar upp igen):



* Boxjumps = hopp upp på box/pall/bänk etc. Se bild nedan:



* Wall climbers = Börjar med hela kroppen i golvet och fötterna mot väggen - klättrar sig upp på väggen med hjälp av både armar och ben och klättrar sedan ner på samma sätt igen till liggande. Se bild nedan:



* HSPU = handstand pushups (armhävning ståendes på händer). Man kan även skala den så det blir lättare. Bild 1 är fullständig och bild 2 är skalad:





* Pistol squats = knäböj på ett ben kan man säga. Med eller utan vikt. Se bild nedan:

 

* Grasshoppers = plankposition på händerna och sedan drar man knäet mot motsatt armbåge. Ungefär som på bilden nedan (fast det är en grasshopper med pushup):



* Thrusters = knäböj med axelpress. Se bild nedan:



* Kettlebellswings = sving med kettlebell - skjuter ifrån kb:n med höften och spänner magen. Armarna ska inte jobba, bara följa med. Det är bålen och rumpan som jobbar! Se bild nedan:



* Deadlift = marklyft. Se bild nedan:



Jag lägger in fler övningsbeskrivningar här när jag kommer på fler! Så i detta inlägg hittar ni allt som hör till Crossfit.

Kommentarer
Postat av: Sofia - ett bättre du

Bra crossfitinlägg :) Är lite sugen på att träna crossfit på riktigt, men det är ju så mycket jag vill vad gäller träningen så det får nog vänta lite... Men jag ska faktiskt på ett crossfitpass på jobbgymmet på lunchen idag, men tror inte det är ett "riktigt" crossfitpass utan mer typ som cirkelträning...



Som svar på din fråga hos mig: Jag har hittat gojibär i vanliga matvarubutiker ibland, Risenta till exempel vet jag gör gojibär och de brukar finnas i många välsorterade mataffärer. Annars är nog tyvärr hälsokostaffärer ett säkert kort.

2012-03-07 @ 10:05:44
URL: http://ettbattredu.se/blogg
Postat av: Lotta

Grymt bra inlägg! mina pass i crossfit-style var med en himla massa vila, hehe. igår när jag gjorde hemma var det mååånga pauser för att hjälpa Samuel med playdoh, och jag gjorde inte alla reps i ordning heller utan lite hur som, men det blev totalt 50 av varje övning ;) så nja, inga superpass egentligen för jag vilar en hel del, men jag känner mig nöjd ändå för jag har träningsvärk i hela överkroppen och idag i benen också, precis vad jag var ute efter.



hoppas du överlever utan iphone, haha. med min mobil kan man typ inte göra nånting men jag använder den nästan aldrig ändå. satsar på att bli iphoneberoende inom kort :) gladast blir dock min tekniktokige femåring, han har tjatat länge om en iphone, haha.



nu har jag helt plötsligt fått visning på en lägenhet genom det kommunala bostadsbolaget! och erbjudande om två till via det kommunala i en annan stad. min syster ska gå på fredag, så det finns rätt bra chanser till att det löser sig, jag är så nervös så nervös!



jag har pannben, men det räcker inte till till träningen. jag är hård mot mig själv med studierna, där misslyckas jag inte, helt enkelt. men, det är tufft emellanåt att få till allt med vardagen med plugg, barn och hem så träningen får vara min hobby och då måste det vara roligt och lagom jobbigt, inget lidande för då funkar det inte.



vad tråkigt med din rygg :( testa med yoga mer regelbundet! jag har fått lite ordning på min hållning mycket tack vare yogan.



det hade varit kul att testa crossfit men jag tror inte det finns varken i vänersborg eller trollhättan sen. vet att en f d klasskompis till mig var med i crossfit-sm förra året, han har klasser, eller vad man kallar det, i crossfit i Skövde. facebook avslöjar allt ;)



jag har också lite biceps :) sen jag började äta lite mer för några veckor sedan har det hänt saker med armarna, det är jättekul! de veckor som är kvar innan vi flyttar tänker jag satsa på styrka allt jag kan och försöka bygga lite mer muskler, så satsar jag på kondition sen.



ser fram emot en sammanfattning av din challenge, ska du lägga upp bilder också? jag ska försöka få till bild och lägga på fb, på bloggen känns lite överkurs, min mormor och farmor behöver inte se när jag spänner mina flugmuskler :D men jag funderar på en sammanfattning redan, det har hänt en hel del på tio veckor- och hjälp vad tiden går fort. om sex veckor flyger vi till Sverige!



nu måste jag ge Samuel mat, han har tagit en megasiesta och inte ätit lunch än. hoppas motivationen kommer tillbaka, förstår att det är svårt med jobb och allt annat! imorgon ska jag försöka mig på att springa 10 km (ca iaf). hade jag tänkt, hoppas jag inte ångrar mig ;)

kramar!

2012-03-07 @ 14:55:24
URL: http://viivalencia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad har du på hjärtat?

Trackback
RSS 2.0